Pokorni: Széchenyi óta ugyanaz a dilemma

2010. szeptember 15. 19:53

Pokorni Zoltán szerint Széchenyi ifjúkora óta nem sok változott az alapvető dilemmán: le vagyunk maradva a centrumtól, és utol kellene érnünk azt. Az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának elnöke a legnagyobb magyar soproni emlékévének zárórendezvényén mondott beszédet Sopronban.

2010. szeptember 15. 19:53

Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának elnöke a legnagyobb magyar soproni emlékévének zárórendezvényén Sopronban arról beszélt: Széchenyi ifjúkora óta nem sok változott az alapvető dilemmán: le vagyunk maradva a centrumtól, és utol kellene érnünk azt. A különbség annyi, hogy máshogy, más tekintetben vagyunk lemaradva, mint kétszáz éve. De ugyanúgy fennáll, hogy a gazdasági, politikai kereteket gyorsan meg lehet változtatni, míg azok alapjaiban, a mindennapi habitus formálásában sokkal lassabban lehet változást elérni.

A végrehajtás egyik tanulságaként említette, hogy nem egyszerűen másolni kell a máshol bevált modelleket, hanem olyan megoldást kell találni, amely szervesen beépül a társadalomba. Szólt arról is: Széchenyi István példája jól mutatja, hogy nincsen olyan rossz helyzet, amelyben ne volna érdemes célokat kitűzni, valamit javítani; példaként említette, hogy Széchenyi fellépett a Győrt és Sopront összekötő út állapotának javításáért is.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MakkA
2010. szeptember 16. 10:29
De mi a centrum? A másik seggét centrumnak vélni dőreség. Fel kéne nőni, hogy MI legyünk a centrum, nem a szakladék felé száguldó szekér után kell szaladni, hátha felvesznek... MA
sky.net
2010. szeptember 16. 09:59
süket duma ez pokornyi apuka , saját stabil centrum definiálás és építés a feladvány nem pedig a mások utólérése vagy mi akar ez lenni , ha olyan módon akarunk élni/gondolkodni ahogy ők , akkor velük kell versenyezni az ő szabályaik szerint élni, alkalmazkodás alapú versenyben egészen biztosan lemaradunk ...
szamárfül
2010. szeptember 16. 09:19
egy kis Klebersberg http://acsakramentumat.tumblr.com/post/1115119649/nekem-nem-kellenek-a-tomegdiplomak-en-nem
drienovác
2010. szeptember 15. 23:57
Mondjon már valaki egyetlen olyan példát- a mc donald's-on és egyéb sikeresen működő francishe vállalkozásokon kívül-, ami sikeres volt és mi pontosan lemásoltuk volna? Nem inkább az a baj, hogy semmit se úgy másolunk le, ahogyan máshol bombabiztosan működik, mi pedig látványos kudarcot vallunk velük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!